Siden profeten Mohammad første gang proklamerede at være Allahs sendebud blandt Mekkas befolkning i år 610 e.vt. er der sket meget med islam og muslimerne.
Først er der ændringerne i og uenighederne blandt muslimerne omkring de oprindelige budskaber i islam. For selvom alle muslimerne er enige om, at Koranen som bog ikke er blevet ændret og er derfor den samme bog, som Mohammad videreformidlede som værende Allahs ord, så er muslimernes forskellige skoleretninger på nogle områder uenige om, hvordan Koranens ord skal fortolkes og hvilken dele af det nedskrevne omkring Profetens liv, der er sandt, og hvad der er usandt.
Desuden har islam siden sin spæde start i det arabiske ørken i Mekka spredt sig til alle verdens hjørner og er blevet farvet og formet af alle de kulturer, som den har mødt på sin vej. Og dermed finder man mange former for islam og muslimer afhængig af, hvor man kigger henne i verden.
Islams historie
Ved Muhammeds død i 632 strakte islams herredømme sig over den arabiske halvø. Han blev efterfulgt af en række kaliffer. De første fire kaldes under et for de retledte kaliffer, og deres kalifat for Rashidun-kalifatet. Her ekspanderede riget voldsomt ved en række militære sejre, således over det byzantinske rige og især Persien, der blev helt erobret i 643. Da store dele af befolkningen i de erobrede områder gik over til islam, steg antallet af muslimer dermed også kraftigt. Ekspansionen fortsatte under umayyade-dynastiet, hvor bl.a. resten af Nordafrika og den iberiske halvø blev erobret.
I 709 havde araberne desuden vundet kontrollen over Khorasan, Samarkand og Sogdiana, et område, der omfatter Afghanistan og dele af Centralasien med nogle af de vigtigste stationer på Silkevejen.
De første arabiske felttog i Indien fandt sted samtidigt med fremstødene i Centralasien. I år 664 indledte den arabiske general Mohalib fra Persien plyndringstogter i det sydlige Punjab. I 711 anførte Muhammad bin Qasim et stort felttog og besejrede rajaen Dahir af Sindh ved Hyderabad. Qasim underlagde sig de næste tre år hele det område, der i dag hedder Pakistan.
Under abbaside-kalifatet i 750-1258 oplevede riget med hovedstad i Bagdad en guldalder, hvor den klassiske islamiske kultur blomstrede, og man videreførte den intellektuelle arv fra antikken, bl.a. gennem en stor bølge af oversættelser fra den græske filosofi og fra syriske, persiske og indiske skrifter.
Den mongolske invasion i 1258 og plyndring af Bagdad afsluttede abbasidernes magt. Abbasidekaliffen flygtede til Egypten og levede en skyggetilværelse der i mamelukkernes rige.
I 1500-tallet erobrede osmannerne Mellemøsten og Egypten og overtog kaliftitlen, som de bevarede indtil 1924, hvor kalifatet blev afskaffet af den tyrkiske nationalforsamling. I 1500-tallet opstod også stormogulernes Indien, og Persien genopstod som et selvstændigt rige under safaviderne, der gjorde tolver-shiismen til statsreligion.
Fra 1200-1800-tallet udvidede de muslimske kongeriger i Sahel i Afrika syd for Sahara deres territorier langt ind i landet. Muslimske handelsfolk spredte islam til rigerne i Zanj, langs den østafrikanske kyst og til Sydøstasien. En række sultanater opstod efterhånden der som fx Mataram og Sulu.
Islam i verden
Islam er i dag verdens næststørste religion med anslået 1,75 milliarder tilhængere ifølge tal fra år 2015. Det svarer til 24,1 % af verdens befolkning.
I 49 lande udgør muslimerne et flertal af befolkningen (pr. 2010). Islam er den dominerende religion i Mellemøsten (arabiske lande, Tyrkiet og Iran), Nord- og Østafrika og Asien. Flest muslimer bor i Indonesien (nemlig 209 millioner eller 87 % af befolkningen) og næstflest i Indien (176 millioner eller 14½ % af alle inderne). Godt 60 % af alle verdens muslimer bor i Syd- og Sydøstasien inklusive det indiske subkontinent, 20 % bor i Mellemøsten og Nordafrika, og 18 % i Afrika syd for Sahara. Araberne udgør knap 15 % af alle muslimer verden over. I Mellemøsten er de ikke-arabiske lande Tyrkiet og Iran de største muslimske lande; i Afrika har Egypten og Nigeria de største muslimske befolkningsgrupper.
Udover den traditionelle tilstedeværelse af europæiske muslimer i Balkan, dele af Kaukasus, Krim og dele af Rusland, er den muslimske befolkningsandel i Europa vokset i løbet af 1900-tallet som følge af indvandring. I 2016 var der ca. 26 millioner muslimer i Europa, svarende til ca. 5 % af befolkningen.
I Danmark er anslået ca. 4½ % af befolkningen muslimer, hvilket gør islam til den næstmest udbredte religion i Danmark.
Ifølge de muslimske landes officielle tal udgør sunnimuslimerne omtrent 85 % af verdens muslimer mens 15 % er shiamuslimer, og et lille antal hører til andre retninger.