Nordisk mytologi er historierne og myterne fra de gamle nordboere – vikingerne – og handler om deres guder, helte og væsener. Disse myter blev fortalt i Skandinavien for mange hundrede år siden, og selvom de fleste i dag kender til dem som spændende historier, var de dengang en vigtig del af folks tro og forståelse af verden.

Guder og gudinder

Nordboernes gudeverden bestod af mange forskellige guder og gudinder, der boede i Asgård, en af de ni verdener. De mest kendte guder var Odin, Thor og Freja. Odin, som var visdommens gud, blev betragtet som gudernes konge og var kendt for sin evne til at ofre meget for viden, endda sit ene øje! Thor, hans søn, var tordenguden, der beskyttede både guderne og mennesker mod jætter og ondskab. Thor var kendt for sin hammer, Mjölner, som altid vendte tilbage til ham, når han kastede den. Freja var gudinde for kærlighed, frugtbarhed og skønhed, men hun var også en stærk kriger.

Yggdrasil og de ni verdener

Ifølge nordisk mytologi blev universet holdt sammen af Yggdrasil, et gigantisk verdenstræ. Dette træ strakte sig gennem ni verdener, som alle var forbundet med hinanden. For eksempel boede mennesker i Midgård, guderne i Asgård, og de farlige jætter i Jotunheim. Yggdrasil blev betragtet som et livstræ, der symboliserede livet og forbindelsen mellem alle væsener i universet.

Helte og væsener

Ud over guderne findes der mange helte og mystiske væsener i nordisk mytologi. En af de kendte helte er Sigurd (også kaldet Sigfried), der dræbte en frygtindgydende drage, Fafner, og blev kendt for sit mod. Der var også væsener som valkyrierne, krigerkvinder, der valgte, hvem der skulle dø i kamp, og førte faldne krigere til Valhal, Odins store hal, hvor de kunne træne til Ragnarok – verdens undergang. Andre væsener inkluderede jætter, trolde og dværge, som ofte havde magiske kræfter eller skjulte sig i naturen.

Ragnarok – verdens undergang

En af de mest dramatiske historier i nordisk mytologi er fortællingen om Ragnarok. Ragnarok er dommedag, hvor guderne og jætterne vil kæmpe i en sidste, altødelæggende kamp. I denne kamp vil mange af guderne, inklusive Odin og Thor, miste livet, og næsten hele verden vil gå under i flammer og oversvømmelser. Men ifølge myten vil verden blive genfødt, og en ny verden vil opstå, hvor livet kan begynde forfra.

Betydningen af myterne i dag

Selvom de gamle nordboere ikke længere tror på disse myter, har historierne stadig stor betydning i dag. De har inspireret bøger, film og kunst over hele verden. Myterne giver et indblik i, hvordan vikingerne så på verden og de naturlige kræfter, de troede styrede livet. De gamle guder og helte har også lært os om mod, styrke og venskab og minder os om, at alle er en del af noget større – ligesom verdenstræet Yggdrasil.

Læs mere om nordisk mytologi her: Alinea